,,De beurs zit in een relatief kalm vaarwater. Er zijn ook geen goede alternatieven voor aandelenbeleggingen. Het is nog even wachten wat we na het banencijfer in de VS gaan doen. De verwachtingen zijn echter niet al te hooggespannen vanwege de mogelijke impact van orkaan Sandy op de arbeidsdata”, aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag onveranderd op 341,22 punten. De hoofdindex tikte kort na opening op 342,88 punten de hoogste tussenstand van dit jaar aan. De MidKap-index won 0,2 procent tot 532,15 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Londen zakten tot 0,3 procent.

Duitse economie

Een verlaging van de groeiverwachting voor de Duitse economie voor 2012 en 2013 door de Bundesbank woog op het sentiment. De centrale bank voorziet dat de eurocrisis een zwaardere tol zal eisen dan tot dusver werd aangenomen. Ook zorgde een sterker dan verwachte daling van de Duitse industriële productie voor druk op de koersen.

Deutsche Telekom zakte in Frankfurt 3,2 procent. Het Duitse telecomconcern wil het dividend voor de komende 2 jaren met bijna 30 procent verlagen. De neerwaartse bijstelling viel hoger uit dan analisten hadden voorzien.

Grootste stijgers en dalers

Chipmachinemaker ASML was de grootste stijger in de AEX met een winst van 0,8 procent. Telecomconcern KPN was de grootste daler met een verlies van 2,1 procent.

Air France-KLM daalde 0,3 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep is er in november in geslaagd de bezettingsgraad van zijn passagiersvliegtuigen te verbeteren ten opzichte van vorig jaar. Het passagiersvervoer steeg met 2,2 procent.

Wessanen

In de MidKap ging voedingsmiddelenbedrijf Wessanen aan kop met een winst van bijna 5 procent. Bouwbedrijf BAM was de sterkste daler met een min van 1,4 procent.

De euro zakte verder weg tot 1,2921 dollar, van 1,2966 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De eenheidsmunt beleefde donderdag de scherpste daling in een maand tijd door speculatie op een mogelijke toekomstige renteverlaging in de eurozone. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 86 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent duurder.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl